Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Το χωριο βρισκεται κτισμενο στις πλαγιες του Πηλιου με θεα τον Παγασητικο κολπο και 25 χλμ. Α του Βολου. Συμφωνα με την απογραφη του 2011 ο οικισμος εχει 182 ψυχες.
Κατα μια εκδοχη, η ονομασια Πινακάτες προερχεται απο καποιον απο τους πρωτους κατοικους τού χωριου ο οποιος ονομαζοταν Πινακάς, δηλαδη κατασκευαστης πηλινων ή ξυλινων πιατων που στην Πηλιορειτικη διαλεκτο αποκαλουνταν ''πινακια''. Η καταληξη '-ατες' θεωρειται πως ειναι τοπωνυμικος σχηματισμος της αρβανιτικης γλωσσας. Στα 1860, το χωριο ειχε 160 οικογενειες και 800 κατοικους. Ωστοσο, παρα την πληθυσμιακη του αναπτυξη στο χωριο δεν λειτουργουσε σχολειο μεχρι την απελευθερωση της Θεσσαλιας. Στις αρχες του 20ου αιωνα στον οικισμο λειτουργουσε σχολειο με 56 μαθητες. Με την μειωση του πληθυσμου το σχολειο εκλεισε. Απο το 2011 αποτελει κοινοτητα του Δημου Νοτιου Πηλιου.



Η περιηγηση στο Πηλιο ειναι μια συμφωνια απο πρασινο, απο καταρρακτωδη νερα, απο πυκνοτατους ισκιους, απο κελαηδισματα πουλιων και απο εξαισια θέα στο απεραντο Αιγαιο και τον γαληνιο Παγασητικο.
Βαθυτατες ρεματιες οπου οργιαζει η βλαστηση κι ο ηλιος δε φτανει ποτέ ως το βαθος τους, κρυβουν ομορφους οικισμους και αξιοθεατα. Απ'ολα τα χωρια του Πηλιου, υπαρχει καποιο που ξεχωριζει για την παραδοσιακη Πηλιορειτικη αρχιτεκτονικη του, οι Πινακάτες, ενα απο τα μικρα ''μεγαλα μυστικα'' που σημερα λιγοι, ανησυχοι  -ασκοπως περιπλανωμενοι-  περιηγητες, γνωριζουν για το κεντρικο Πηλιο. Χρειαστηκε να περασουν αρκετα χρονια ωσπου οι ανησυχοι ταξιδιωτες να προσπερασουν τις Μηλιές και Βυζίτσα και να συνεχισουν για λιγα χλμ. προς το απομακρυσμενο χωριο.

Ισως επειδη αργησαν να φτασουν εδω πανω ο ηλεκτρισμος, ο δρομος, ο τουρισμος.Το ρευμα πρωτοηρθε το 1973, το λεωφορειο απο/προς τον Βολο το 1978, ενω ο δρομος απο την ηδη γνωστη και πολυσυχναστη Βυζίτσα πρωτοανοιξε μολις το 1999. Μεχρι τοτε το χωριο συνδεοταν με την πρωτευουσα μονο απο την πλευρα του Αγ.Γεωργιου Νηλείας. Γι'αυτο και σημερα το τοπιο ειναι ακομα αυθεντικο με ελαχιστες παρεμβασεις.
Κτισμενες στην πλαγια του Πηλιου σε θεση που εχει καταπληκτικη θέα οι Πινακατες ειναι ενα πραγματικο ησυχαστηριο.Ειναι γεματες απο πετροκτιστα ξωκλησια και εκκλησιες αλλα και πετροκτιστες πλατειες ενω τα πολλα πετροκτιστα καλντεριμια τού χωριου, προδιαθετουν τον επισκεπτη να περπατησει αναμεσα στα παλια σπιτια και αρχοντικα πολλα απο τα οποια ειναι ανακαινισμενα. Τα σπιτια ειναι ολα περιποιημενα  -οπως αλλωστε σε ολο το Πηλιο. Οι πλακοστρωμενες στεγες εχουν ενα μολυβί χρωμα που γυαλιζει σαν ασήμι στον ηλιο, οταν δεν τις σκεπαζει το χιονι. Οι πεντακαθαρες αυλες ειναι γεματες γλαστρες με λουλουδια που την ανοιξη ευωδιαζουν. Στην πλατεια του χωριου με τα τεραστια πλατανια θα δειτε τη βασιλικη του Αγ.Δημητριου, τη μαρμαρινη κρηνη Τσιρογιαννη με τις λεοντοκεφαλες κατασκευης 1894 που θα σας δροσισει με το κρυο νερο της τους καυτους μηνες του καλοκαιριου, και τον γέρο πλατανο των 500 ετων.
Προκειται για ενα κατ'εξοχην αγροτικο χωριο. Νοτια και προς τη θαλασσα του Παγασητικου κολπου απλωνονται οι ελαιωνες και τ'αμπελια. Πανω, προς το βουνο, μηλιες και ημερες καστανιες, στολιδια του χωριου και βασικη απασχοληση των κατοικων του χωριου. Τελυταια εχουν ανακαινιστει παλια αρχοντικα και κτιρια, και τα οποια μετατρεπονται σε καταλυματα, ταβερνες και καφενεια. 
Αξιζει να επισκεφτειτε την Αγια Κυριακη στο λοφο απεναντι απο τις Πινακατες με τη θέα, απο τη μια μερια στο χωριο και απο την αλλη στον Παγασητικο και το Πηλιο. Το παλιο αλωνι, λιγο πιο πανω απο τον οικισμο του Αγ.Αθανασιου, το δασος της οξιας με τις πηγες, κομματι τής προστατευομενης περιοχης τού δικτυου ΦΥΣΗ 2000 , το σιδηροδρομικο σταθμο οπου το τρενακι του Πηλιου κανει σταση στις Πινακατες, στον οικισμο ''Ογλάς''.
Για τους πεζοπορους ξεχωριστη εμπειρια αποτελει η διαδρομη στο λιθοστρωτο μονοπατι που συνδεει τις Πινακατες με τα Καλα Νερα, το γνωστο παραθαλασσιο θερετρο. 



ΦΑΓΗΤΟ.





''ΠΗΛΕΑΣ''

Εξυπηρετικοι-ευγενικοι-κρεατικα-μαγειρευτα-πιτες-κρασι, τσιπουρο δικο τους.





''ΠΙΝΑΚΩΤΗ''

Πολυ καλη ταβερνα.
Εξυπηρετικοι-φιλικοι-κρεατικα-μαγειρευτα-πιτες-πολυ καλο τσιπουρο.





''ΔΡΟΣΙΑ''

Πολυ καλη ταβερνα.
Φιλικοι-ευγενικοι-κρεατικα-ψητα της σουβλας-μαγειρευτα-πολυ καλο τσιπουρο.







ΔΙΑΜΟΝΗ.




''ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΚΑΛΗ''

Δωματιο 20 τ.μ. Εξωτερ.πισινα-πρωινο-μπανιο,wc-TV-ψυγειο-καφετιερα-κλιματισμος-τζακι.

Booking.com



''AΛΑΤΙΝΟΥ''

Δωματιο 15 τ.μ. Μπαλκονι-μπανιο,wc-θερμανση.

Booking.com

''EΦΙΠΟΙ''

Διαμερισμα 40 τ.μ. Πληρες+βεραντα+τζακι.

Booking.com




''ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ''

Δωματιο 20 τ.μ. Εξωτερ.πισινα-πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-θερμανση.

Booking.com




''ΤΑ ΔΟΚΑΝΑ''

Σουιτα 2 υπνοδωματιων-πρωινο-μπαλκονι-ψυγειο-μπανιο,wc-κλιματισμος.

Booking.com






ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΚΑΝΑΤΕΣ.

1. Με Ι.Χ. απο τον Βολο. Ακολουθειτε τον παραλιακο δρομο προς Αγρια-Κατω Λεχωνια-Ανω Λεχωνια-Καλα Νερα (μετα το χωριο στριβετε αριστερα)-Μηλιες-Βυζιτσα-Πικανατες.

2. Με το ΚΤΕΛ Ν.Μαγνησιας.
Πρακτορειο Βολου, τηλ.: 2421033254, 2421025527.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.

Δημος Ν.Πηλιου: 2423350100
Αστυν.Τμημα Ν.Πηλιου (Μηλιες): 2423086570
Περιφ.Ιατρειο Αγ.Γεωργιου: 2428093166
Φαρμακειο Μηλιες: 2423086196
Φαρμακειο Βυζιτσας: 2423086347
Φαρμακειο Καλα Νερα: 2423022385



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου