Θα διακινδυνεψω μια διαπιστωση καθαρα προσωπικη, θεωρω την οροσειρα της Ροδοπης ως το θεαματικοτερο - απο αποψη χρωματικης ποικιλιας - ελληνικο βουνο. Το ορεινο συγκροτημα της Ροδοπης φιλοξενει στις αχανεις εκτασεις του ολη την συναρπαστικη γκαμα των φυλλοβολων, αειθαλων και κωνοφορων δεντρων που βρισκονται στο συνολο των ελληνικων βουνων.
Πλατανια, ιτιες, καστανιες, λευκες, καραγατσια, φλαμουριες, σφενδαμια ολων των ειδων, κουμαριες, βελανιδιες, οξυες, πουρναρια, κεδρα, ρείκια, κυπαρισσια, ελατα, πευκα. Και βεβαιως η μοναδικη στην Ελλαδα παρουσια των ψυχροβιων ειδων, της ερυθρελατης και της συμιδας, που απαντουν στην Κεντρικη και Βορεια Ευρωπη, Ρωσια και Σκανδιναβια.
Καθε φορα λοιπον, που τα πρωτα φυλλα κιτρινιζουν στα κλαδια, το μυαλο και οι αναμνησεις μου με κατευθυνουν, με μια ακατανικητη δυναμη προς τη Ροδοπη, σε τοπους απο χρονια αγαπημενους. Στο Δασος της Ελατιας και στο Παρθενο Δασος Φρακτου του Ν. Δραμας, στα υψιπεδα της Χαυντούς και του Ερύμανθου του Ν.Ξανθης, στον καταρρακτη του Λειβαδιτη και στην κορυφη του Γυφτοκαστρου.
Ας ξεκινησουμε απο την Ξανθη να ανηφορισουμε για το Δασικο χωριο, αποσταση περιπου 65 χλμ. Ακολουθουμε το δρομο για την κωμοπολη της Σταυρουπολης. Η διαδρομη ειναι φανταστικη. Στο υψος του Λυκοδρομιου θα δουμε μια διασταυρωση προς δεξια και η πινακιδα να γραφει Καλλιθεα, Χαυντου, Λειβαδιτης. Και αυτος ο δρομος μας οδηγει στο Δασικο χωριο, διασχιζει τα βουνα, περνα απο δαση, απο εγκαταλελειμμενα χωρια και χαραδρες. Η διαδρομη ειναι παρα πολυ ωραια, ο δρομος ειναι πολυ καλος αλλα δεν κυκλοφορουν πολλα αυτοκινητα. Τον χειμωνα με τα πολλα χιονια ειναι προτιμοτερη η διαδρομη θα ακολουθησουμε και εμεις τωρα. Στην επιστροφη απο το Δασικο χωριο θα παρουμε αυτον τον δρομο. Συνεχιζουμε λοιπον και αφου περασουμε την Σταυρουπολη και μετα 5 χλμ.το χωριο Δαφνωνα, θα συναντησουμε σε 2 χλμ. τη διασταυρωση προς το χωριο Ανω Καρυοφυτο.
Στριβουμε δεξια και ανηφοριζουμε. Οδηγουμαι αργα για να θαυμαζουμε τους χρωματισμους της φυσης, οι στασεις ειναι τακτικες για τις απαραιτητες φωτογραφιες. Χρυσοκιτρινες λευκες και σφενδαμια, κατακοκκινες κερασιες, σε χρωματισμους του πρασινου τα πευκα, τα κυπαρισσια, τα πουρναρια και τα κεδρα. Περναμε το Ανω Καρυοφυτο και καθως ανεβαινουμε πιο ψηλα εμφανιζονται οι πρωτες σημυδες, αγριοφουντουκιες, τα κεδρα αυξανονται και οι βελανιδιες ολο και λιγοστευουν. Στα 1000 μ. ο αερας ψυχραινει, τα παραθυρα ανεβαινουν. Ηδη απλωνεται μπροστα μας ενα εντυπωσιακο υψιπεδο στα 1200 μ. Εδω εμφανιζονται ταυτοχρονα τρια απο τα κορυφαια δεντρα της Ροδοπης, η δασικη πευκη, η σημυδα και η οξυα. Στο τελος του υψιπεδου εντελως ξαφνικα, προβαλλει χαμηλα το οροπεδιο του Λειβαδιτη. Αραιοχτισμενος ο οικισμος στα 1250 μ. και ακομα πιο αραιη η κατοικηση του, μολις 8 ψυχες. Κατεβαινουμε προς το χωριο και στα αριστερα του δρομου η ταβερνα του Ιορδανη Καππαδοκα. Γεννημενος στον Λειβαδιτη ο Ιορδανης απο προσφυγες γονεις, ''φυλαει Θερμοπυλες'' σε αυτην την ορεινη ερημια. Ο οικισμος εχει ενα μικρο μπακαλικο και στην πλαγια ενος λοφου θα δουμε το Καταφυγιο του Ορειβατικου Συλλογου Ξανθης.
Αφηνουμε τον οικισμο και η ασφαλτινη διαδρομη με πολλες στροφες διασχιζει ενα τεραστιο δασος οξυας. Πεντε χλμ. μετα το χωριο, και πριν φτασουμε στο Δασικο Χωριο, συνανταμε αριστερα μια διακλαδωση με φαρδυ χωματοδρομο. Ειναι η γνωστη διαδρομη των 2.5 χλμ. που οδηγει στην αρχη του μονοπατιου για τον περιφημο καταρρακτη του Λειβαδιτη. Στην αφετηρια του μονοπατιου υπαρχει κιοσκι του Δασαρχειου. Ο χωματοδρομος συνεχιζει, κανει μια κυκλικη διαδρομη γυρω απο την κορυφη του Ερυμανθου (1570 μ.) και καταληγει στην εισοδο του Δασικου Χωριου. Τη διαδρομη αυτη θα την κανουμε αργοτερα.
Εμεις δεν μπαινουμε καθολου στον χωματοδρομο, συνεχιζουμε την πορεια μας στον ασφαλτινο δρομο και μετα απο λιγο ειμαστε στο Δασικο Χωριο. Αφου τακτοποιηθειτε με την ανεση σας, ραντεβου στο οικημα καφετερια-εστιατοριο για να καταστρωσετε τα σχεδια σας. Οι επιλογες ειναι πολλες.
ΦΑΓΗΤΟ.
1. Ερχεστε εφοδιασμενοι με προμηθειες ωστε να μαγειρεψετε μονοι σας, ειτε στην ηλεκτρικη κουζινα του σπιτιου σας, ειτε να ψησετε εξω στη ψησταρια.
2. Τρωτε στο εστιατοριο του Δασικου Χωριου του οποιου η ''κουζινα'' ειναι θαυμασια. Κρεατικα, φαγητα μαγειρευτα, σουπες, φασολαδα και μεζεδακια για τσιπουρο.
3. Η ταβερνα του ''Καππαδοκα'' στον Λειβαδιτη νομιζω οτι εχει κλεισει, αλλα στο Ανω Καρυοφυτο οι ταβερνες ειναι υπεροχες.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
1. Μπορειτε να κανετε τελειωτες βολτες ειτε πεζη, ειτε με ποδηλατο βουνου.
2. Να κανετε την πεζοπορικη διαδρομη για την κορυφη ''Γυφτόκαστρο'' με υψομετρο 1827 μ. Η προσβαση γινεται απο σηματοδοτουμενο μονοπατι 4 χλμ. το οποιο διασχιζει δαση οξυας και δασικης πευκης. Απο την κορυφη πανοραμικη θεα προς την πλευρα της Βουλγαριας.
3. Να δειτε το Διατηρητεο Μνημειο της Φυσης, που αποτελειται απο ανεπαφες συσταδες οξυας.
4. Να επισκεφθειτε τον Μακεδονικο ταφο στο πολυ ομορφο χωριο Κομνηνά, διπλα στη Σταυρουπολη.
5. Να θαυμασετε τους μαιανδρισμούς του ποταμου Νεστου, απο τη θεση θέα του οικισμου Ιμερα.
6. Να δειτε τα γραφικα Πομακοχωρια.
7. Να ανεβειτε στην κορυφη ''Ερυμανθος''. Ο Ερυμανθος ειναι βουνο της Κεντρικης Ροδοπης, πυκνοδασωμενο με πευκη, οξυες, ελατα, σημυδες, ερυθρελατες και κεδρα. Υψηλοτερη κορυφη ειναι ο Ερυμανθος ή Αντάλοφος, 1569 μ. Για να φτασουμε στην κορυφη κανουμε μια διαδρομη συνολικου μηκους 3800 μ. Απο αυτα τα 3200 μ. ειναι δασικος δρομος και τα υπολοιπα μονοπατι. Η διαρκεια της διαδρομης, με χαλαρο ρυθμο, ειναι 1.30 ωρα. Η σηματοδοτηση αποτελειται απο ασπρα και κοκκινα σημαδια και μερικες φορες απο ταινια σημανσης. Απο την κορυφη εχει πολυ ωραια θεα στα υψιπεδα της Ροδοπης και τη διαδρομη μπορει να την κανει ολη η οικογενεια.
8. Να κανετε τη διαδρομη που ξεκινα απο το κιοσκι, που βρισκετε στην αφετηρια του μονοπατιου προς τον καταρρακτη, και τελειωνει μπροστα στο Δασικο Χωριο. Μια φανταστικη διαδρομη μεσα σε πυκνο δασος οξυας και σημυδας. Τα ρεματα και τα ρυακια που κυλουν απο παντου δημιουργουν ενα ονειρεμενο τοπιο. Σε αποσταση περιπου 4 χλμ. απο το κιοσκι συνανταμε αριστερα του δρομου το λιτο μνημειο των πεσοντων Τραχωνιτών το 1944. Σε σχεδον 1 χλμ. υπαρχει διακλαδωση με δευτερευοντα δασικο δρομο. Εδω αρχιζουν και εμφανιζονται οι μεγαλες ερυθρελατες. Μερικες εκατονταδες μετρα μετα συνανταμε στα αριστερα μας μια νεα διακλαδωση με στενοτερο δρομο, ο οποιος κατευθυνεται προς Αρκουδόρεμα, Κερασοχωρι και στο αποκρυφο πετρινο ''Γεφυρι του Λεωνιδα''. Ο δρομος μας συνεχιζει ανηφορικα και Ν, και σε λιγοτερο απο 2 χλμ. τερματιζει μπροστα στην αυλοθυρα του Δασικου Χωριου. Ολοκληρωθηκε μια διαδρομη περιπου 10 χλμ.
Αυτη τη διαδρομη Δασικο Χωριο - κιοσκι - Δασικο Χωριο μπορειτε να την κανετε και με ποδηλατο βουνου, μηκος διαδρομης 13 χλμ.
9. Να πατε και να θαυμασετε τον μεγαλυτερο καταρρακτη των Βαλκανιων, τον καταρρακτη του Λειβαδιτη. Μαζι σας οπωσδηποτε σακκιδιο με νερο, και τιποτα φαγωσιμο, ανετα ρουχα αν ειναι καλοκαιρι, και παπουτσια πεζοποριας. Η διαδρομη ξεκινα απο το κιοσκι του Δασαρχειου και μια ταμπελιτσα σας δειχνει την αρχη του μονοπατιου που εχει μηκος περιπου 2 χλμ. Μεσα σε μια πορεια γεματη οξυες απολαμβανεται τη γενναιοδωρια της φυσης προς τον ανθρωπο. Η διαδρομη ειναι πολυ ευχαριστη, υπαρχουν παγκακια για να ξεκουραζεστε και να θαυμαζετε το τοπιο και μεγαλη εντυπωση προκαλει η καθαριοτητα του μονοπατιου. Περιπου σε 1 χλμ. απο την ωρα που ξεκινησατε, θα συναντησετε ενα μικρο κιοσκι το οποιο σας υποδεικνυει οτι εχετε περπατησει τη μιση διαδρομη. Απο εδω και μεχρι τον καταρρακτη θα περπατησετε τα τελευταια 970 μ. του διεθνους μονοπατιου Ε6, το οποιο ξεκινα απο το χωριο Λειβαδιτης. Λιγο μετα το κιοσκι θα δειτε ενα βραχο και διπλα του ενα μονοπατακι λιγων μετρων το οποιο σας οδηγει σε μια θεση θέας. Θα θαυμασετε εναν μικροτερο καταρρακτη απεναντι στο βουνο. Εκει που ''σκαει'' το νερο συναντα τα νερα του ''Στραβορεματος'' και μαζι σχηματιζουν ττον μεγαλο καταρρακτη.
Επιστρεφετε στο αρχικο μονοπατι και συνεχιζετε την καθοδο για περιπου 15 λεπτα. Οταν συναντησετε ενα ξυλινο γεφυρακι, πολλα τρεχουμενα νερα, και το εκκλησακι του Αι Γιωργη, το οποιο χτιστηκε στη μνημη του Τηλεμαχου Σαμουρίδη, ενος απο τους πρωτους που ανεδειξαν το μονοπατι και τον καταρρακτη του Λειβαδιτη, θα καταλαβετε οτι φτασατε στον προορισμο σας. Ανεβειτε στο ''μπαλκονακι'' για να θαυμασετε τον καταρρακτη υψους 40 μ. Οσες φωτογραφιες και να βγαλετε, οσο και να τον θαυμασετε δεν ειναι αρκετα για να σας ικανοποιησουν. Καθηστε στα παγκακια διπλα στα νερα και κατω απο τα δεντρα να ξεκουραστειτε, να φατε και να πιειτε κατι τις, και να σκεφτετε την επιστροφη σας εχοντας στο μυαλο σας δυο πραγματα. Πρωτον μη βιαζεστε, περπατημα αργο και στασεις για ξεκουραση, και δευτερον, στο πρωτο κιοσκι ακολουθησετε αριστερη πορεια για να φτασετε ψηλα στο κιοσκι του Δασαρχειου, εκει απ'οπου ξεκινησατε.
Ξεκιναμε τη διαδρομη της επιστροφης. Θα ακολουθησουμε διαφορετικη πορεια, μεσα απο τα βουνα, διπλα σε χαραδρες και φαραγγια, ισως και καλυτερη απο τη διαδρομη αφιξης μας στο Δασικο χωριο. Στα 4 χλμ. μετα το Δασικο Χωριο συνανταμε διασταυρωση και στριβουμε αριστερα. Πορεια ανηφορικη και ο δρομος περνα διπλα απο τον Παραδοσιακο Οικισμο Σαρακατσανεων ''Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ''. Μια σταση ειναι απαραιτητη για να θαυμασουμε αυτο το καταπληκτικο μερος που δημιουργησαν οι υπερηφανοι αυτοι ανθρωποι. Συνεχιζουμε τον κατηφορικο δρομο θαυμαζοντας τη γυρω φυση, βουνα απο τη μια πλευρα του δρομου, χαραδρες απο την αλλη, οι πλαγιες των βουνων αλλαζουν χρωματα σαν ταινια κινηματογραφου. Βελανιδιες, πευκα, ελατα, σφενδαμια, κερασιες, αγριολευκες. Αισθανομαστε προνομιουχοι και ευτυχισμενοι που ζουμε στην ευλογημενη αυτη χωρα.
Φτανουμε χαμηλα στη διασταυρωση με τον κεντρικο δρομο και στριβουμε αριστερα για Ξανθη.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.
1. Απο ΞΑΝΘΗ.
α. Ξανθη-διασταυρωση Λυκοδρομιου-Καλλιθεα-Δασικο Χωριο.
β. Ξανθη-Σταυρουπολη-Δαφνωνας-Ανω Καρυοφυρο-Λειβαδιτης-Δασικο Χωριο.
2. Απο ΔΡΑΜΑ.
Ακολουθουμε τον δρομο για Ξανθη μεσα απο τα Θρακικα Τεμπη. Μετα 40 χλμ. ειμαστε στο χωριο Παρανεστι, το περναμε και μετα 15 χλμ. περιπου, στριβουμε αριστερα στη διασταυρωση προς Ανω Καρυοφυτο-Λειβαδιτη-Δασικο Χωριο.
3. Απο ΚΑΒΑΛΑ.
Στην Ε.Ο. Καβαλας-Ξανθης στη διασταυρωση προς Χρυσουπολη στριβουμε για Ζαρκαδια-Κεχροκαμπο-Σταυρουπολη-Δαφνωνα-Ανω Καρυοφυτο-Λειβαδιτη-Δασικο Χωριο.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣ.
Το Δασικο Χωριο λειτουργει ολο τον χρονο. Για καθε πληροφορια μπορειτε να απευθυνεστε στον υπευθυνο λειτουργιας Θαναση Καραγιαννη, τηλ.:6976781945, καθως και στη Δημοτικη Επιχειρηση Αναπτυξης ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ, τηλ.: 2542021008 και 2541063710.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου