Αργιθέα ενας προορισμος μονο για λατρεις της αγριας φυσης.
Στη καρδια της ηπειρωτικης Ελλαδας, αναμεσα στις κορυφογραμμες των Θεσσαλικων Αγραφων που κυματιζουν πανω στο ορεινο αναγλυφο, παλλεται ενας κοσμος αγνωστος, δυσπροσιτος για πολλους, μα συναμα γοητευτικα αυθεντικος. Ενας κοσμος που ανοιγει νεους ταξιδιωτικους οριζοντες.
Στα ΒΔ του Νομου Καρδιτσας, εκει που η απλα του Θεσσαλικου καμπου σταματα μπροστα στο θεορατο αναστημα των Θεσσαλικων Αγραφιωτικων βουνων, ξεδιπλωνεται αναμεσα στα βραχια, χιονισμενες κορφες, δαση, και γκρεμοτοπια η αδαμαστη γη της Αργιθεας.
Ωστοσο, πριν ξεκινησετε για τα βουνα της Καρδιτσας θα πρεπει να ξεχασετε οτι ξερατε για τα ορεινα θερετρα και να προετοιμαστειτε να γνωρισετε ενα τοπο τραχυ και δυσβατο.Ενα τοπο οπου, παρα το δυσπροσιτο αναγλυφο και την ''ανελεητη'' φυση του, οι ανθρωποι επιμενουν να κατοικουν εδω και χιλιετιες. Η περιοχη της Αργιθεας μεχρι προσφατα δεν διεθετε καμια τουριστικη υποδομη. Ομως, οι λατρεις της αγριας φυσης δεν εχαναν την ευκαιρια να αναζητουν εδω, στα απροσπελαστα βουνα, την περιπετεια και την απομονωση. Σημερα καποιοι λιγοι, αλλα ιδιαιτερα φιλοξενοι ξενωνες αναλαμβανουν να σας μυησουν στα μυστικα της ορεινης και αγριας φυσης.
Φωλιασμενα στην αγκαλια απεραντων φυσικων τοπιων, αμολυντων απο τη βοη της πολης, μικρα χωρια οδηγουν τον επισκεπτη στην κορυφη μιας διαφορετικης Ελλαδας. Εκει οπου οι ταξιδιωτες ''σερφαρουν'' σε πρασινους ωκεανους απο ιλιγγιωδη υψομετρα, αναμεσα σε δαση και ποταμια, πανυψηλες κορφες και χαραδρες, οπου μενουν ζωντανα παναρχαια εθιμα και νωπες οι ιστορικες μνημες. Οι φυσικες ομορφιες, τα αξιολογα μνημεια και η γνησια ελληνικη φιλοξενια των κατοικων αφηνουν αλησμονητες εικονες και εντυπωσιαζουν τον επισκεπτη. Ενα οδοιπορικο στα αδυτα της Αργιθεας μοιαζει με τρισδιαστατο ονειρο που βλεπεις με ματια και μυαλο ανοιχτα.
Ο χρονος εχει αφησει τα σημαδια του, προσδιδοντας μοναδικοτητα στον τοπο τουτο. Εικοσι εξι χωρια δηγουνται τις δικιες τους ιστοριες, αλλοτε με φοντο το λευκο χρωμα του χιονιου και κρεμασμενα απο τα συννεφα και αλλοτε καλα κρυμμενα στο πρασινο των δασων.
Μια πο τις ωραιοτερες διαδρομες της ηπειρωτικης Ελλαδας ξεκινα λιγα χιλιομετρα εξω απο την Καρδιτσα, εκει οπου ορθωνονται οι ορεινοι ογκοι της Πινδου. Αποτελουν μια ευχαριστη αποκαλυψη για τον επισκεπτη που θα συναντησει εδω εναν κηπο της Εδεμ, οπου φωλιαζουν μοναδικης χαρης χωρια. Τα βουνα εχουν σχετικα ευκολες διαδρομες και ενδεικνυνται για καποιες μορφες εναλλακτικου τουρισμου, οπως πεζοπορια -εφ'οσον απο εκει περνα και το μονοπατι Ε4- ορειβασια, διαδρομες 4Χ4, αλλα και με μηχανη ειναι μερικες απο τις επιλογες για τους λατρεις του ειδους που φτανουν στην περιοχη. Ομως, εκεινο που γοητευει περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο ειναι η ορεινη ομορφια. Οι πλαγιες βαφονται στα χρωματα τής καθε εποχης. Απεραντα δαση οξιας, βελανιδιας, καστανιας, ελατων συναντουν οασεις διπλα σε γαργαρα νερα.
Σημειο αναφορας το ΜΟΥΖΑΚΙ, στα ορια Καρδιτσας-Τρικαλων που απεχει 20 χλμ. απο την Καρδιτσα. Κτισμενη σε σημειο-κλειδι, η αγροτικη κωμοπολη εποπτευει τις πεδιαδες, αλλα και τα περασματα της Ν.Πινδου. Απο το Μουζακι ξεκινα ο ενας και μοναδικος αξονας που, με πορεια Ν και Δ, τολμα να χωθει στον πολυποικιλο ογκο των Θεσσαλικων Αγραφων. Λιγο ψηλοτερα ο δρομος διχαζεται: Η μια διαδρομη οδηγει στο Βλάσι, Πετρίλο και στ'αλλα χωρια της Ανατολικης Αργιθεας. Η αλλη τραβα για το Τύμπανο, την πιο επικινδυνη -λογω καιρικων φαινομενων- ορεινη διαβαση της Θεσσαλιας και συνεχιζει για τα χωρια της Δυτικης Αργιθεας. Οι δυο διαδρομες σμιγουν μετα απο αρκετα χλμ. στα ορια των νομων Καρδιτσας και Αρτας , στο υψος του ποταμου Αχελωου και κοντα στη γεφυρα του Κοράκου. Αν και μερικοι κακοτραχαλοι χωματοδρομοι ενωνουν την Α με την Δ Αργιθεα, δεν υπαρχουν ασφαλεις οδικοι αξονες που να συνδεουν αμεσα τις ομορες αυτες περιοχες.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΡΓΙΘΕΑ.
Τριαμιση χλμ. μετα το Μουζακι θα δειτε αριστερα τον δρομο που οδηγει στην περιοχη της Λιμνης Πλαστηρα. Θα τον προσπερασετε και θα συνεχισετε για λιγο ωσπου να βρεθειτε σε εμφανη διασταυρωση οπου υπαρχουν πινακιδες. Ο δρομος δεξια μεσω της ορεινης διαβασης του Τυμπανου οδηγει στα χωρια της Δυτικης Αργιθεας. Ο αλλος δρομος αριστερα, τον οποιο και θα ακολουθησετε, οδηγει στα χωρια της Ανατολικης Αργιθεας. Εως το χωριο ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ (υψομετρο 650 μ.) θα φτασετε σχετικα ευκολα. Απο εδω, με γερη αναβαση, θα συνεχισετε εως τον αυχενα του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ που βρισκεται σε ψομετρο 1550 μ. και ειναι καταφυτος απο οξυες. Σ' αυτο το σημειο, αν ο καιρος ειναι ανοιχτος, θα ατενισετε, τα βουνα της Πινδου να κυματιζουν στην καταχνια του οριζοντα. Διασχιζοντας τον δασικο δρομο περιπου 15 χλμ. συνανταμε τη ΦΥΛΑΚΤΗ και απο εκει μετα 500 μ. βρισκομαστε μπροστα στην πινακιδα που μας καθοδηγει για το χωριο Πετρίλο αριστερα και δεξια για το Βλάσι και Ι.Μ. Σπηλιας.
Σε υψομετρο 1200 μ. συνανταμε το ιστορικο χωριο ΠΕΤΡΙΛΟ με τις 7 γειτονιες του, που ακουμπα στις δυτικες παρυφες του βουνου Βουτσικάκι. Στο σχολειο του χωριου (κτισμα του 1884 που διατηρειται ακομα) στεγαστηκε το 1944 η κυβερνηση της ελευθερης Ελλαδας με προεδρο τον Αλεξανδρο Σβώλο. Η καταβαση μας αποζημιωνει, αποκαλυπτοντάς μας το κεφαλοχωρι ΒΛΑΣΙ, το οποιο απλωνεται στην αποταμη πλαγια του βουνου Σχιζοκάραβο (2184 μ.). Εδω ξεχωριζουν οι πετρινες κατοικιες που σωζονται ακομα και σημερα καθως και οι πετρινες τοξωτες γεφυρες. Απο την κορυφη του βουνου που συνδεεται με το διεθνες μονοπατι Ε4 και που ειναι καταλληλη για ορειβασια, το βλεμμα ταξιδευει σ'εναν πρασινο οριζοντα και οι αισθησεις ησυχαζουν τοσο, ωστε και η δονηση του κινητου παραφωνει στη γαληνια φυση.
Απεναντι σε γκρεμισμενη πλαγια του βουνου Κουκουρέλος, κυριολεκτικα γατζωμενα πανω στις πετρες, βρισκονται τα σπιτια του χωριου Κουμπουριανά, σε υψομετρο 970 μ. Απο την πλατεια ''Μπλούνος'', οπου δεσποζει η εκκλησια της Μεταμορφωσης, θα απολαυσετε τη μοναδικη θεα.
Συνεχιζοντας τη διαδρομη, με φοντο τη θεσσαλικη θέα, και χορταινοντας απο το οξυγονο και τα παραδοσιακα εδεσματα, συνανταμε το ΛΕΟΝΤΙΤΟ. Ο οικισμος ειναι περιτριγυρισμενος απο ελατα και οπορωφορα. Χτισμενο σε υψομετρο 1000 μ., το χωριο μετραει τα αστρα. Τον χειμωνα, οι μονιμοι κατοικοι ειναι μονο 40, ενω τους καλοκαιρινους μηνες φτανουν τους 380. Η ιστορια μας λεει οτι, το καλοκαιρι του 1823 στο χωριο εμενε ο Γ.Καραισκακης, στο σπιτι που βρισκεται διπλα στο ναο της Αγ.Παρασκευης.
Δυτικα του Πετριλου ξεκινα ο βατος χωματοδρομος που θα σας φερει στην ιστορικη ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ και αμεσως μετα στη Λιμνη Στεφανιαδα. Με δεος περναμε την πορτα της μονης και προχωραμε προς το εσωτερικο της. Χτισμενη στην προεξοχη του βραχου τον 17ο αιωνα, η ιερα μονη αποτελειται απο 2 μικρες εκκλησιες. Η μικροτερη που ειναι και η παλαιοτερη (1604) αφιερωμενη στη Κοιμηση της Θεοτοκου, σταυροειδους ρυθμου με υπερυψωμενη στεγη, και η δευτερη ο ναος της Ζωοδοχου Πηγης, τρικλιτη βασιλικη, η οποια, συμφωνα με την επιγραφη που υπαρχει στο υπέρθυρο του ναου, χτιστηκε το 1736. Το τεμπλο ειναι περιτεχνο ξυλογλυπτο και επιχρυσομενο του 1779. Το μνημειο αυτο ηταν σημειο αναφορας του αγωνα του 1821, καθως εδω ειχε την εδρα της το 1876 η Επαναστατικη Κυβερνηση. Δεν πρεπει κανεις να ξεχασει να επισκεφτει την μονη, αν βρεθει σε αυτα τα μερη.
Μολις λιγα χλμ. πιο μακρια βρισκεται η ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ, που δημιουργηθηκε μετα απο κατολισθηση, κατα τη διαρκεια σφοδρης βροχοπτωσης. Αρκετοι ηταν εκεινοι που εχασαν τα σπιτια τους , εφ'οσον η λιμνη τα σκεπασε με τα νερα της.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΡΓΙΘΕΑ.
Επιστρεφετε στην κεντρικη διασταυρωση μετα το Μουζακι και αυτη τη φορα κατευθυνεστε δεξια. Απο αυτο το σημειο αρχιζει μια απο τις πιο συγκλονιστικες αναβασεις των Ελληνικων βουνων, που απο υψος 200 μ. θα σας μεταφερει στα 1650 μ. και στην ανεμοδαρμενη ορεινη διαβαση του Τυμπάνου. Πρωτο χωριο που θα συναντησετε σε αυτον τον ''Γολγοθα'' των στροφων ειναι η ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ με την ιστορικη μονη της Αγ.Τριαδας. Εδω, κατα την διαρκεια της επαναστασης του '21 λειτουργουσαν μικρες βιοτεχνιες κατασκευης σπαθιων. Ακολουθει η ΑΡΓΙΘΕΑ. Βαθιες ρεματιες διακοπτουν την ηρεμια με το βουητο τους, ποταμια με πλατανια στις οχθες τους, αποτομες χαραδρες και πανυψηλα βουνα συνθετουν την μαγεια της περιοχης. Ενα χωριο μεσα στα ελατα. Η ιστορια μάς συναντα και παλι. Εδω κατοικησαν οι Αθαμανες, απογονοι του Αθαμά βασιλια της Βοιωτιας. Τα ταφικα μνημεια της εποχης εκεινης βρισκονται διπλα στον δρομο και ευκολα τα διακρινει κανεις. Μετα απο 7 χλμ. θα συναντησουμε το ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ, με την ιστορικη εκκλησια της Κοιμησης της Θεοτοκου, ενα απο τα παλιοτερα χωρια της Αργιθεας, με αναφορες ηδη απο τον 15ο αιωνα. Ανηφοριζουμε για το χωριο ΘΕΡΙΝΟ με τους 60 κατοικους τον χειμωνα και οι οποιοι αυξανονται τους θερινους μηνες κατα πολυ. Εκτος απο τις αναριθμητες εκκλησιες και τα μοναστηρια που υπαρχουν στην περιοχη, στη θεση ''Γκουρα'' σωζεται ακομα και σημερα ενας παλιος νερομυλος του 1870. Συνεχιζουμε και αφου περασουμε την ΚΑΡΥΑ, μια περιοχη με πολλα πετρωτα γεφυρια θα καταληξουμε στο ΑΝΘΗΡΟ. Χωρις καμια αμφιβολια απο τα ομορφοτερα χωρια της περιοχης. Η Μπουκοβίτσα -το παλιο ονομα του Ανθηρου- ηταν ενα απο τα μεγαλυτερα της Αργιθεας.
Συνεχιζουμε και φτανουμε στη χαραδρα του Λιασκοβίτικου ρεματος, εκει θα δουμε το περιφημο πετρινο γεφυρι του Πετρωτου (14ος αιωνας).Ψηλοτερα στην ακρη της χαραδρας, κρεμεται το χωριο ΠΕΤΡΩΤΟ. Ενα ακομη παραδοσιακο χωριο που θα συναντησουμε και θα σταματησουμε, για να περπατησουμε στα δρομακια του, ειναι η ΚΑΛΗ ΚΩΜΗ. Οι 60 μονιμοι κατοικοι του ασχολουνται με τη γεωργια και την κτηνοτροφια οπως και στα προηγουμενα χωρια. Στο χωριο διασωζονται ενας νερομυλος που λειτουργουσε εως το 1996, και πετροκτιστα σπιτια ηλικιας 100 χρονων. Οι γαργαρες πηγες δροσιζουν και ξεδιψουν με το δροσερο νερο τους τους πεζοπορους που θελουν να φτασουν στη θεση ''Μπούτσος'', την ψηλοτερη κορυφη του βουνου Μπότση, για να θαυμασουν απο μακρια τους νομους Τρικαλων, Καρδιτσας και Αρτας.
Πριν φθασουμε στη Καλη Κωμη και μετα στο Πετρωτο, στα μεσα της διαδρομης περιπου, συνανταμε το φαραγγι του Κώστιανου. Η διασχιση του, αν δεν εχει πολυ νερο, μπορει να γινει και με τα ποδια. Η διαδρομη γινεται μεσα απο πανηψυλους βραχους, για να καταληξει στο ποταμο Αχελωο, που στολιζεται απο αναριθμητα πλατανια και ασπρες πετρες (η δευτερη ονομασια του ποταμου ειναι ''Απροποταμος'').
Οι μικροι οικισμοι φαινονται να υπακουουν στους συγχρονους κανονες και νομους, προστατευοντας παραλληλα το πανεμοφο τοπιο αλλα και τις ιδιαιτερες αναγκες της φυσης που το περιβαλλει. Πετρινα κτισματα, διασπαρτες ταβερνες και ενοικιαζομενα δωματια προσφερουν στον ταξιδιωτη το μυστηριο της εξερευνησης, ταυτοχρονα με τη θαλπωρη ενος ορεινου καταφυγιου, που ισορροπει μεταξυ παραδοσης και τουριστικης αναπτυξης. Οι τοπικοι παραγοντες γνωριζοντας τη βαρυχειμωνια που επικρατει στην Ανατολικη αλλα και στη Δυτικη Αργιθεα βελτιωνουν διαρκως το οδικο δικτυο, ετσι ωστε οι εκδρομεις να μπορουν να απολαυσουν τη διαμονη τους και να κινηθουν, ακομη κι οταν το χιονι ντυνει στα λευκα τα καταφυτα δαση.
ΦΑΓΗΤΟ.
''ΓΑΤΖΟΥΔΗΣ''
Πολύδροσο Πετριλου, Aνατ.Αργιθεα.
Ουζερι-ψησταρια με κρεατα σχαρας και σουβλας. Λουκανικα-μπριζολες-αρνια-κοκορετσι-ποκιλια μεζεδων. Εξαιρετικες τιμες.
''ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ''
Λιβαδια Πετριλου, Aνατ.Αργιθεα.
Απλη και τιμια ταβερνα οπου η κυρα Φωτεινη φτιαχνει σπιτικες πιτες, ζυμωνει ψωμι και μαγειρευει παραδοσιακες συνταγες με ντοπιο χοιρινο και προβειο, υπεροχη γιδα βραστη.
''ΑΠΡΟΟΠΤΟ''
Λεοντίτο, Aνατ.Αργιθεα.
Μικρο ταβερνακι με ξυλοσομπα, οπου θα φατε μαγειρευτα φαγητα και ψητα της ωρας.
''ΤΑ ΡΑΓΑΖΙΑ 'Η ΒΑΙΟ''
Προς Μονη Σπηλιας, Aνατ.Αργιθεα.
Περιφημη ταβερνα με παραδοσιακη κουζινα, οπως γιδα ή προβατινα σταμνας-ζυγουρι κοκκινιστο-γιδα βραστη-λουκανικο κ.α.
''Η ΚΑΡΑΒΑ''
Βλάσι, Aνατ.Αργιθεα.
Πολυ ωραια θέα-ντοπια κρεατικα στη σουβλα και στη σχαρα. Τυρια-σαλατες παραγωγη τους.
''Ο ΑΓΓΕΛΟΣ''
Βλάσι, Aνατ.Αργιθεα.
Ντοπια κρεατικα στη σχαρα-μπιφτεκια-σουβλακια-χοιρινες-μοσχαρισιες-μαγειρευτα-πιτες.
''ΔΙΑΣΕΛΟ''
Φουντωτό, Aνατ.Αργιθεα.
Παραδοσιακες συνταγες με κουνελι-μοσχαρι-αγριογουρουνο-γιδα βραστη-πιτες.
''ΤΟ ΚΑΤΟΥΣΙ''
Μεταμορφωση Ανθηρου, Δυτ.Αργιθεα
Αιθουσα με τζακι-κρεατικα της ωρας-κατσικακι στη γαστρα-πιτες. Λαχανικα-φρουτα παραγωγης τους.
''Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Μικρο καφενειο-ντοπια κρεατικα-λουκανικα-παιδακια-τηγανιες-γιουβετσι-γιδα βραστη-στιφαδο.
''Η ΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣΑ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Κρεατικα στη σχαρα-μαγειρευτα-αρνι στη γαστρα-κοκορας κρασατος-κρεπες.
''Ο ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Παιδακια αρνισια-κοτοπουλο στη σχαρα-μπριζολα χοιρινη-σουβλακι-κοντοσουβλι.
''ΝΤΙΝΑ ΚΩΤΣΟΥ''
Αργιθέα, Δυτ.Αργιθεα.
Μικρο καφενειο-κρεατικα της ωρας-σουβλακια-λουκανικα-ομελετες-πατατες-φετα.
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ''
Καλη Κωμη, Δυτ.Αργιθεα.
Αρνι-κατσικι-γουρουνοπουλα-μπριζολες χοιρινες-μοσχαρισιες-λουκανικα-μαγειρευτα.
ΔΙΑΜΟΝΗ.
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΝΤΕΛΙΔΙΜΙ''
Λεοντίτο, Ανατ.Αργιθεα.
Πετροκτιστος ξενωνας με 5 δωματια. Πρωινο-μπανιο,wc-θερμανση-ψυγειο.
Τηλ.: 2445032094, 6976420865
''ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ''
Πετρίλο, Ανατ.Αργιθεα
Δωματιο: Μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-ψυγειο.
Υπευθυνος: Αναστασιος Αργυρης.
Τηλ.: 6973539369
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΒΑΔΙΑ''
Λιβαδια Πετριλου, Ανατ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-κουζινα-μπανιο,wc-τζακι.
Τηλ.: 2445031109, 6972113659
''ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΑΝΤΖΟΥΔΗΣ''
Πολυδροσο Πετριλου, Ανατ.Αργιθεα.
Τρια φωτεινα δωματια με ωραιαθεα, εξοπλισμενα με τα απολυτως απαραιτητα και κεντρικη θερμανση.
Τηλ.: 2445031701, 6972171217
''ΒΛΑΣΙ''
Βλασι, Ανατ.Αργιθεα.
Δυο δωματια του Σταυρου Σπανου. Εξοπλισμενα με τα ακρως απαραιτητα.
Τηλ.: 2445031717, 6974433764
''ΚΟΤΣΙΚΟΥΡΗΣ HOTEL''
Πευκοφυτο, Ανατ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-μπανιο,wc-TV-θερμανση.
Τηλ.: 2445042549, 6974193048
E-mail: info@hotelkotsikouris.gr
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΚΑΤΟΥΣΙ''
Μεταμορφωση Ανθηρου, Δυτ.Αργιθεα.
Ο ξενωνας εχει 7 αυτονομα διαμερισματα. Πρωινο-μπανιο,wc-κουζινα-ψηγειο-θερμανση-εξωτ.πισινα.
Τηλ.: 2445031691, 6977806114
''ΧΡΙΣΤΙΝΑ HOTEL''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Studio: Πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-κουζινα-ψυγειο-θερμανση
Τηλ.: 2445031802, 6972228265
E-mail: info@xristinahotel.gr
''ΑΡΓΙΘΕΑ''
Αργιθεα, Δυτ.Αργιθεα.
Δυο δωματια, το ενα οικογενειακο με κουζινα.
Υπευθυνη: Ντινα Κωτσού.
Τηλ.: 2445031206, 2445042012
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ''
Καλη Κωμη, Δυτ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-κλιματισμος-ψυγειο.
Τηλ.: 2445031510, 6974468201
Booking.com
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ.
1. Με Ι.Χ. απο Αθηνα ή Θεσ/νικη φτανετε στην Καρδιτσα. Απο εκει στο Μουζακι και ακολουθειτε τις διαδρομες που περιγραφω.
2. Με το ΚΤΕΛ Ν.Καρδιτσας.
Πρακτορειο Καρδιτσας, τηλ.: 2441021411
Πρακτορειο Μουζακιου, τηλ.: 2445041221
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.
Δημος Δυτ.Αργιθεας, εδρα Ανθηρο: 2445031120
Κοινοτητα Ανατ.Αργιθεας, εδρα Μάγειρος: 2445031773
Αστυνομια Μουζακιου: 2445041223
Αγρ.Ιατρειο Ανθηρου: 2445035201
Κεντρο Υγειας Μουζακιου: 2445049100
Φαρμακεια στο Μουζακι.
Βενζιναδικα στο Μουζακι και Βλασι.
Στη καρδια της ηπειρωτικης Ελλαδας, αναμεσα στις κορυφογραμμες των Θεσσαλικων Αγραφων που κυματιζουν πανω στο ορεινο αναγλυφο, παλλεται ενας κοσμος αγνωστος, δυσπροσιτος για πολλους, μα συναμα γοητευτικα αυθεντικος. Ενας κοσμος που ανοιγει νεους ταξιδιωτικους οριζοντες.
Στα ΒΔ του Νομου Καρδιτσας, εκει που η απλα του Θεσσαλικου καμπου σταματα μπροστα στο θεορατο αναστημα των Θεσσαλικων Αγραφιωτικων βουνων, ξεδιπλωνεται αναμεσα στα βραχια, χιονισμενες κορφες, δαση, και γκρεμοτοπια η αδαμαστη γη της Αργιθεας.
Ωστοσο, πριν ξεκινησετε για τα βουνα της Καρδιτσας θα πρεπει να ξεχασετε οτι ξερατε για τα ορεινα θερετρα και να προετοιμαστειτε να γνωρισετε ενα τοπο τραχυ και δυσβατο.Ενα τοπο οπου, παρα το δυσπροσιτο αναγλυφο και την ''ανελεητη'' φυση του, οι ανθρωποι επιμενουν να κατοικουν εδω και χιλιετιες. Η περιοχη της Αργιθεας μεχρι προσφατα δεν διεθετε καμια τουριστικη υποδομη. Ομως, οι λατρεις της αγριας φυσης δεν εχαναν την ευκαιρια να αναζητουν εδω, στα απροσπελαστα βουνα, την περιπετεια και την απομονωση. Σημερα καποιοι λιγοι, αλλα ιδιαιτερα φιλοξενοι ξενωνες αναλαμβανουν να σας μυησουν στα μυστικα της ορεινης και αγριας φυσης.
Φωλιασμενα στην αγκαλια απεραντων φυσικων τοπιων, αμολυντων απο τη βοη της πολης, μικρα χωρια οδηγουν τον επισκεπτη στην κορυφη μιας διαφορετικης Ελλαδας. Εκει οπου οι ταξιδιωτες ''σερφαρουν'' σε πρασινους ωκεανους απο ιλιγγιωδη υψομετρα, αναμεσα σε δαση και ποταμια, πανυψηλες κορφες και χαραδρες, οπου μενουν ζωντανα παναρχαια εθιμα και νωπες οι ιστορικες μνημες. Οι φυσικες ομορφιες, τα αξιολογα μνημεια και η γνησια ελληνικη φιλοξενια των κατοικων αφηνουν αλησμονητες εικονες και εντυπωσιαζουν τον επισκεπτη. Ενα οδοιπορικο στα αδυτα της Αργιθεας μοιαζει με τρισδιαστατο ονειρο που βλεπεις με ματια και μυαλο ανοιχτα.
Ο χρονος εχει αφησει τα σημαδια του, προσδιδοντας μοναδικοτητα στον τοπο τουτο. Εικοσι εξι χωρια δηγουνται τις δικιες τους ιστοριες, αλλοτε με φοντο το λευκο χρωμα του χιονιου και κρεμασμενα απο τα συννεφα και αλλοτε καλα κρυμμενα στο πρασινο των δασων.
Μια πο τις ωραιοτερες διαδρομες της ηπειρωτικης Ελλαδας ξεκινα λιγα χιλιομετρα εξω απο την Καρδιτσα, εκει οπου ορθωνονται οι ορεινοι ογκοι της Πινδου. Αποτελουν μια ευχαριστη αποκαλυψη για τον επισκεπτη που θα συναντησει εδω εναν κηπο της Εδεμ, οπου φωλιαζουν μοναδικης χαρης χωρια. Τα βουνα εχουν σχετικα ευκολες διαδρομες και ενδεικνυνται για καποιες μορφες εναλλακτικου τουρισμου, οπως πεζοπορια -εφ'οσον απο εκει περνα και το μονοπατι Ε4- ορειβασια, διαδρομες 4Χ4, αλλα και με μηχανη ειναι μερικες απο τις επιλογες για τους λατρεις του ειδους που φτανουν στην περιοχη. Ομως, εκεινο που γοητευει περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο ειναι η ορεινη ομορφια. Οι πλαγιες βαφονται στα χρωματα τής καθε εποχης. Απεραντα δαση οξιας, βελανιδιας, καστανιας, ελατων συναντουν οασεις διπλα σε γαργαρα νερα.
Σημειο αναφορας το ΜΟΥΖΑΚΙ, στα ορια Καρδιτσας-Τρικαλων που απεχει 20 χλμ. απο την Καρδιτσα. Κτισμενη σε σημειο-κλειδι, η αγροτικη κωμοπολη εποπτευει τις πεδιαδες, αλλα και τα περασματα της Ν.Πινδου. Απο το Μουζακι ξεκινα ο ενας και μοναδικος αξονας που, με πορεια Ν και Δ, τολμα να χωθει στον πολυποικιλο ογκο των Θεσσαλικων Αγραφων. Λιγο ψηλοτερα ο δρομος διχαζεται: Η μια διαδρομη οδηγει στο Βλάσι, Πετρίλο και στ'αλλα χωρια της Ανατολικης Αργιθεας. Η αλλη τραβα για το Τύμπανο, την πιο επικινδυνη -λογω καιρικων φαινομενων- ορεινη διαβαση της Θεσσαλιας και συνεχιζει για τα χωρια της Δυτικης Αργιθεας. Οι δυο διαδρομες σμιγουν μετα απο αρκετα χλμ. στα ορια των νομων Καρδιτσας και Αρτας , στο υψος του ποταμου Αχελωου και κοντα στη γεφυρα του Κοράκου. Αν και μερικοι κακοτραχαλοι χωματοδρομοι ενωνουν την Α με την Δ Αργιθεα, δεν υπαρχουν ασφαλεις οδικοι αξονες που να συνδεουν αμεσα τις ομορες αυτες περιοχες.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΡΓΙΘΕΑ.
Τριαμιση χλμ. μετα το Μουζακι θα δειτε αριστερα τον δρομο που οδηγει στην περιοχη της Λιμνης Πλαστηρα. Θα τον προσπερασετε και θα συνεχισετε για λιγο ωσπου να βρεθειτε σε εμφανη διασταυρωση οπου υπαρχουν πινακιδες. Ο δρομος δεξια μεσω της ορεινης διαβασης του Τυμπανου οδηγει στα χωρια της Δυτικης Αργιθεας. Ο αλλος δρομος αριστερα, τον οποιο και θα ακολουθησετε, οδηγει στα χωρια της Ανατολικης Αργιθεας. Εως το χωριο ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ (υψομετρο 650 μ.) θα φτασετε σχετικα ευκολα. Απο εδω, με γερη αναβαση, θα συνεχισετε εως τον αυχενα του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ που βρισκεται σε ψομετρο 1550 μ. και ειναι καταφυτος απο οξυες. Σ' αυτο το σημειο, αν ο καιρος ειναι ανοιχτος, θα ατενισετε, τα βουνα της Πινδου να κυματιζουν στην καταχνια του οριζοντα. Διασχιζοντας τον δασικο δρομο περιπου 15 χλμ. συνανταμε τη ΦΥΛΑΚΤΗ και απο εκει μετα 500 μ. βρισκομαστε μπροστα στην πινακιδα που μας καθοδηγει για το χωριο Πετρίλο αριστερα και δεξια για το Βλάσι και Ι.Μ. Σπηλιας.
Σε υψομετρο 1200 μ. συνανταμε το ιστορικο χωριο ΠΕΤΡΙΛΟ με τις 7 γειτονιες του, που ακουμπα στις δυτικες παρυφες του βουνου Βουτσικάκι. Στο σχολειο του χωριου (κτισμα του 1884 που διατηρειται ακομα) στεγαστηκε το 1944 η κυβερνηση της ελευθερης Ελλαδας με προεδρο τον Αλεξανδρο Σβώλο. Η καταβαση μας αποζημιωνει, αποκαλυπτοντάς μας το κεφαλοχωρι ΒΛΑΣΙ, το οποιο απλωνεται στην αποταμη πλαγια του βουνου Σχιζοκάραβο (2184 μ.). Εδω ξεχωριζουν οι πετρινες κατοικιες που σωζονται ακομα και σημερα καθως και οι πετρινες τοξωτες γεφυρες. Απο την κορυφη του βουνου που συνδεεται με το διεθνες μονοπατι Ε4 και που ειναι καταλληλη για ορειβασια, το βλεμμα ταξιδευει σ'εναν πρασινο οριζοντα και οι αισθησεις ησυχαζουν τοσο, ωστε και η δονηση του κινητου παραφωνει στη γαληνια φυση.
Απεναντι σε γκρεμισμενη πλαγια του βουνου Κουκουρέλος, κυριολεκτικα γατζωμενα πανω στις πετρες, βρισκονται τα σπιτια του χωριου Κουμπουριανά, σε υψομετρο 970 μ. Απο την πλατεια ''Μπλούνος'', οπου δεσποζει η εκκλησια της Μεταμορφωσης, θα απολαυσετε τη μοναδικη θεα.
Συνεχιζοντας τη διαδρομη, με φοντο τη θεσσαλικη θέα, και χορταινοντας απο το οξυγονο και τα παραδοσιακα εδεσματα, συνανταμε το ΛΕΟΝΤΙΤΟ. Ο οικισμος ειναι περιτριγυρισμενος απο ελατα και οπορωφορα. Χτισμενο σε υψομετρο 1000 μ., το χωριο μετραει τα αστρα. Τον χειμωνα, οι μονιμοι κατοικοι ειναι μονο 40, ενω τους καλοκαιρινους μηνες φτανουν τους 380. Η ιστορια μας λεει οτι, το καλοκαιρι του 1823 στο χωριο εμενε ο Γ.Καραισκακης, στο σπιτι που βρισκεται διπλα στο ναο της Αγ.Παρασκευης.
Δυτικα του Πετριλου ξεκινα ο βατος χωματοδρομος που θα σας φερει στην ιστορικη ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ και αμεσως μετα στη Λιμνη Στεφανιαδα. Με δεος περναμε την πορτα της μονης και προχωραμε προς το εσωτερικο της. Χτισμενη στην προεξοχη του βραχου τον 17ο αιωνα, η ιερα μονη αποτελειται απο 2 μικρες εκκλησιες. Η μικροτερη που ειναι και η παλαιοτερη (1604) αφιερωμενη στη Κοιμηση της Θεοτοκου, σταυροειδους ρυθμου με υπερυψωμενη στεγη, και η δευτερη ο ναος της Ζωοδοχου Πηγης, τρικλιτη βασιλικη, η οποια, συμφωνα με την επιγραφη που υπαρχει στο υπέρθυρο του ναου, χτιστηκε το 1736. Το τεμπλο ειναι περιτεχνο ξυλογλυπτο και επιχρυσομενο του 1779. Το μνημειο αυτο ηταν σημειο αναφορας του αγωνα του 1821, καθως εδω ειχε την εδρα της το 1876 η Επαναστατικη Κυβερνηση. Δεν πρεπει κανεις να ξεχασει να επισκεφτει την μονη, αν βρεθει σε αυτα τα μερη.
Μολις λιγα χλμ. πιο μακρια βρισκεται η ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ, που δημιουργηθηκε μετα απο κατολισθηση, κατα τη διαρκεια σφοδρης βροχοπτωσης. Αρκετοι ηταν εκεινοι που εχασαν τα σπιτια τους , εφ'οσον η λιμνη τα σκεπασε με τα νερα της.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΡΓΙΘΕΑ.
Επιστρεφετε στην κεντρικη διασταυρωση μετα το Μουζακι και αυτη τη φορα κατευθυνεστε δεξια. Απο αυτο το σημειο αρχιζει μια απο τις πιο συγκλονιστικες αναβασεις των Ελληνικων βουνων, που απο υψος 200 μ. θα σας μεταφερει στα 1650 μ. και στην ανεμοδαρμενη ορεινη διαβαση του Τυμπάνου. Πρωτο χωριο που θα συναντησετε σε αυτον τον ''Γολγοθα'' των στροφων ειναι η ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ με την ιστορικη μονη της Αγ.Τριαδας. Εδω, κατα την διαρκεια της επαναστασης του '21 λειτουργουσαν μικρες βιοτεχνιες κατασκευης σπαθιων. Ακολουθει η ΑΡΓΙΘΕΑ. Βαθιες ρεματιες διακοπτουν την ηρεμια με το βουητο τους, ποταμια με πλατανια στις οχθες τους, αποτομες χαραδρες και πανυψηλα βουνα συνθετουν την μαγεια της περιοχης. Ενα χωριο μεσα στα ελατα. Η ιστορια μάς συναντα και παλι. Εδω κατοικησαν οι Αθαμανες, απογονοι του Αθαμά βασιλια της Βοιωτιας. Τα ταφικα μνημεια της εποχης εκεινης βρισκονται διπλα στον δρομο και ευκολα τα διακρινει κανεις. Μετα απο 7 χλμ. θα συναντησουμε το ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ, με την ιστορικη εκκλησια της Κοιμησης της Θεοτοκου, ενα απο τα παλιοτερα χωρια της Αργιθεας, με αναφορες ηδη απο τον 15ο αιωνα. Ανηφοριζουμε για το χωριο ΘΕΡΙΝΟ με τους 60 κατοικους τον χειμωνα και οι οποιοι αυξανονται τους θερινους μηνες κατα πολυ. Εκτος απο τις αναριθμητες εκκλησιες και τα μοναστηρια που υπαρχουν στην περιοχη, στη θεση ''Γκουρα'' σωζεται ακομα και σημερα ενας παλιος νερομυλος του 1870. Συνεχιζουμε και αφου περασουμε την ΚΑΡΥΑ, μια περιοχη με πολλα πετρωτα γεφυρια θα καταληξουμε στο ΑΝΘΗΡΟ. Χωρις καμια αμφιβολια απο τα ομορφοτερα χωρια της περιοχης. Η Μπουκοβίτσα -το παλιο ονομα του Ανθηρου- ηταν ενα απο τα μεγαλυτερα της Αργιθεας.
Συνεχιζουμε και φτανουμε στη χαραδρα του Λιασκοβίτικου ρεματος, εκει θα δουμε το περιφημο πετρινο γεφυρι του Πετρωτου (14ος αιωνας).Ψηλοτερα στην ακρη της χαραδρας, κρεμεται το χωριο ΠΕΤΡΩΤΟ. Ενα ακομη παραδοσιακο χωριο που θα συναντησουμε και θα σταματησουμε, για να περπατησουμε στα δρομακια του, ειναι η ΚΑΛΗ ΚΩΜΗ. Οι 60 μονιμοι κατοικοι του ασχολουνται με τη γεωργια και την κτηνοτροφια οπως και στα προηγουμενα χωρια. Στο χωριο διασωζονται ενας νερομυλος που λειτουργουσε εως το 1996, και πετροκτιστα σπιτια ηλικιας 100 χρονων. Οι γαργαρες πηγες δροσιζουν και ξεδιψουν με το δροσερο νερο τους τους πεζοπορους που θελουν να φτασουν στη θεση ''Μπούτσος'', την ψηλοτερη κορυφη του βουνου Μπότση, για να θαυμασουν απο μακρια τους νομους Τρικαλων, Καρδιτσας και Αρτας.
Πριν φθασουμε στη Καλη Κωμη και μετα στο Πετρωτο, στα μεσα της διαδρομης περιπου, συνανταμε το φαραγγι του Κώστιανου. Η διασχιση του, αν δεν εχει πολυ νερο, μπορει να γινει και με τα ποδια. Η διαδρομη γινεται μεσα απο πανηψυλους βραχους, για να καταληξει στο ποταμο Αχελωο, που στολιζεται απο αναριθμητα πλατανια και ασπρες πετρες (η δευτερη ονομασια του ποταμου ειναι ''Απροποταμος'').
Οι μικροι οικισμοι φαινονται να υπακουουν στους συγχρονους κανονες και νομους, προστατευοντας παραλληλα το πανεμοφο τοπιο αλλα και τις ιδιαιτερες αναγκες της φυσης που το περιβαλλει. Πετρινα κτισματα, διασπαρτες ταβερνες και ενοικιαζομενα δωματια προσφερουν στον ταξιδιωτη το μυστηριο της εξερευνησης, ταυτοχρονα με τη θαλπωρη ενος ορεινου καταφυγιου, που ισορροπει μεταξυ παραδοσης και τουριστικης αναπτυξης. Οι τοπικοι παραγοντες γνωριζοντας τη βαρυχειμωνια που επικρατει στην Ανατολικη αλλα και στη Δυτικη Αργιθεα βελτιωνουν διαρκως το οδικο δικτυο, ετσι ωστε οι εκδρομεις να μπορουν να απολαυσουν τη διαμονη τους και να κινηθουν, ακομη κι οταν το χιονι ντυνει στα λευκα τα καταφυτα δαση.
ΦΑΓΗΤΟ.
''ΓΑΤΖΟΥΔΗΣ''
Πολύδροσο Πετριλου, Aνατ.Αργιθεα.
Ουζερι-ψησταρια με κρεατα σχαρας και σουβλας. Λουκανικα-μπριζολες-αρνια-κοκορετσι-ποκιλια μεζεδων. Εξαιρετικες τιμες.
''ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ''
Λιβαδια Πετριλου, Aνατ.Αργιθεα.
Απλη και τιμια ταβερνα οπου η κυρα Φωτεινη φτιαχνει σπιτικες πιτες, ζυμωνει ψωμι και μαγειρευει παραδοσιακες συνταγες με ντοπιο χοιρινο και προβειο, υπεροχη γιδα βραστη.
''ΑΠΡΟΟΠΤΟ''
Λεοντίτο, Aνατ.Αργιθεα.
Μικρο ταβερνακι με ξυλοσομπα, οπου θα φατε μαγειρευτα φαγητα και ψητα της ωρας.
''ΤΑ ΡΑΓΑΖΙΑ 'Η ΒΑΙΟ''
Προς Μονη Σπηλιας, Aνατ.Αργιθεα.
Περιφημη ταβερνα με παραδοσιακη κουζινα, οπως γιδα ή προβατινα σταμνας-ζυγουρι κοκκινιστο-γιδα βραστη-λουκανικο κ.α.
''Η ΚΑΡΑΒΑ''
Βλάσι, Aνατ.Αργιθεα.
Πολυ ωραια θέα-ντοπια κρεατικα στη σουβλα και στη σχαρα. Τυρια-σαλατες παραγωγη τους.
''Ο ΑΓΓΕΛΟΣ''
Βλάσι, Aνατ.Αργιθεα.
Ντοπια κρεατικα στη σχαρα-μπιφτεκια-σουβλακια-χοιρινες-μοσχαρισιες-μαγειρευτα-πιτες.
''ΔΙΑΣΕΛΟ''
Φουντωτό, Aνατ.Αργιθεα.
Παραδοσιακες συνταγες με κουνελι-μοσχαρι-αγριογουρουνο-γιδα βραστη-πιτες.
''ΤΟ ΚΑΤΟΥΣΙ''
Μεταμορφωση Ανθηρου, Δυτ.Αργιθεα
Αιθουσα με τζακι-κρεατικα της ωρας-κατσικακι στη γαστρα-πιτες. Λαχανικα-φρουτα παραγωγης τους.
''Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Μικρο καφενειο-ντοπια κρεατικα-λουκανικα-παιδακια-τηγανιες-γιουβετσι-γιδα βραστη-στιφαδο.
''Η ΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣΑ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Κρεατικα στη σχαρα-μαγειρευτα-αρνι στη γαστρα-κοκορας κρασατος-κρεπες.
''Ο ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Παιδακια αρνισια-κοτοπουλο στη σχαρα-μπριζολα χοιρινη-σουβλακι-κοντοσουβλι.
''ΝΤΙΝΑ ΚΩΤΣΟΥ''
Αργιθέα, Δυτ.Αργιθεα.
Μικρο καφενειο-κρεατικα της ωρας-σουβλακια-λουκανικα-ομελετες-πατατες-φετα.
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ''
Καλη Κωμη, Δυτ.Αργιθεα.
Αρνι-κατσικι-γουρουνοπουλα-μπριζολες χοιρινες-μοσχαρισιες-λουκανικα-μαγειρευτα.
ΔΙΑΜΟΝΗ.
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΝΤΕΛΙΔΙΜΙ''
Λεοντίτο, Ανατ.Αργιθεα.
Πετροκτιστος ξενωνας με 5 δωματια. Πρωινο-μπανιο,wc-θερμανση-ψυγειο.
Τηλ.: 2445032094, 6976420865
''ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ''
Πετρίλο, Ανατ.Αργιθεα
Δωματιο: Μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-ψυγειο.
Υπευθυνος: Αναστασιος Αργυρης.
Τηλ.: 6973539369
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΒΑΔΙΑ''
Λιβαδια Πετριλου, Ανατ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-κουζινα-μπανιο,wc-τζακι.
Τηλ.: 2445031109, 6972113659
''ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΑΝΤΖΟΥΔΗΣ''
Πολυδροσο Πετριλου, Ανατ.Αργιθεα.
Τρια φωτεινα δωματια με ωραιαθεα, εξοπλισμενα με τα απολυτως απαραιτητα και κεντρικη θερμανση.
Τηλ.: 2445031701, 6972171217
''ΒΛΑΣΙ''
Βλασι, Ανατ.Αργιθεα.
Δυο δωματια του Σταυρου Σπανου. Εξοπλισμενα με τα ακρως απαραιτητα.
Τηλ.: 2445031717, 6974433764
''ΚΟΤΣΙΚΟΥΡΗΣ HOTEL''
Πευκοφυτο, Ανατ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-μπανιο,wc-TV-θερμανση.
Τηλ.: 2445042549, 6974193048
E-mail: info@hotelkotsikouris.gr
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΚΑΤΟΥΣΙ''
Μεταμορφωση Ανθηρου, Δυτ.Αργιθεα.
Ο ξενωνας εχει 7 αυτονομα διαμερισματα. Πρωινο-μπανιο,wc-κουζινα-ψηγειο-θερμανση-εξωτ.πισινα.
Τηλ.: 2445031691, 6977806114
''ΧΡΙΣΤΙΝΑ HOTEL''
Ανθηρο, Δυτ.Αργιθεα.
Studio: Πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-κουζινα-ψυγειο-θερμανση
Τηλ.: 2445031802, 6972228265
E-mail: info@xristinahotel.gr
''ΑΡΓΙΘΕΑ''
Αργιθεα, Δυτ.Αργιθεα.
Δυο δωματια, το ενα οικογενειακο με κουζινα.
Υπευθυνη: Ντινα Κωτσού.
Τηλ.: 2445031206, 2445042012
''ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ''
Καλη Κωμη, Δυτ.Αργιθεα.
Δωματιο: Πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-κλιματισμος-ψυγειο.
Τηλ.: 2445031510, 6974468201
Booking.com
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ.
1. Με Ι.Χ. απο Αθηνα ή Θεσ/νικη φτανετε στην Καρδιτσα. Απο εκει στο Μουζακι και ακολουθειτε τις διαδρομες που περιγραφω.
2. Με το ΚΤΕΛ Ν.Καρδιτσας.
Πρακτορειο Καρδιτσας, τηλ.: 2441021411
Πρακτορειο Μουζακιου, τηλ.: 2445041221
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.
Δημος Δυτ.Αργιθεας, εδρα Ανθηρο: 2445031120
Κοινοτητα Ανατ.Αργιθεας, εδρα Μάγειρος: 2445031773
Αστυνομια Μουζακιου: 2445041223
Αγρ.Ιατρειο Ανθηρου: 2445035201
Κεντρο Υγειας Μουζακιου: 2445049100
Φαρμακεια στο Μουζακι.
Βενζιναδικα στο Μουζακι και Βλασι.
Διασταυρωση |
Ανατολικη Αργιθεα |
Δυτικη Αργιθεα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου