Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΓΛΥΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η Γλυκη ειναι ενα ιστορικο χωριο του Δημου Σουλιου της Περιφερειας Ηπειρου. Βρισκεται στο ΝΑ του Ν.Θεσπρωτιας στο δρομο Παραμυθιας Πρεβεζας και σε υψομετρο 80 μ. Ανατολικα του χωριου υψωνονται τα Ορη Παραμυθιάς, ενω δυτικα ρεει ο ποταμος Αχέροντας. Προκειται για ενα πεδινο χωριο, ο πληθυσμος του οποιου ασχολειται με την μικροκτηνοτροφια και περισσοτερο με τη γεωργια και ειδικοτερα με τη ριζοκαλλιεργεια. ο πληθυσμος του οικισμου ειναι 435 ψυχες.



Καθως οι ταξιδιωτες εισερχονται στο νομο Θεσπρωτιας απο τη νοτια πλευρα, τους υποδεχεται ενα γραφικο και ομορφο χωριο, γεματο αξιοθεατα και δυνατοτητες για δραστηριοτητες. Προκειται για τη Γλυκή Θεσπρωτιας, κοντα στις φημισμενες πηγες του ποταμου Αχεροντα.
Το χωριο Γλυκη βρισκεται κατω απο τα χωρια του Σουλιου, στην εξοδο των στενων του Αχεροντα που ειναι και το φυσικο συνορο των νομων Πρεβεζης και Θεσπρωτιας. Ο Αχεροντας εχει χαρακτηρισθει περιοχη ιδιαιτερου καλλους. Τα Στενα, οι εκβολες του ποταμου αλλα και η ευρυτερη περιοχη ανηκουν στο Ευρωπαικο Δικτυο Προστατευομενων Περιοχων Φυση 2000 (Natura 2000). Με τα πλατανια της περιοχης να χαριζουν τη δροσια τους και τη σκια τους, το τοπιο στην περιοχη ειναι μαγευτικο. Στις δυο οχθες του ποταμου υπαρχουν καφετεριες, εστιατορια και η αφετηρια δυο μονοπατιων, τα οποια οδηγουν στις πηγες του Αχεροντα μεσα απο ενα καταπρασινο τοπιο.
Περα απο τα μονοπατια που μαγνητιζουν το ενδιαφερον πεζοπορων και ορειβατων, η δραστηριοτητα ειναι πλουσια και στο ποταμι, οπου οι επισκεπτες μπορουν να κανουν τη διασχιση του φαραγγιου, καγιακ, ραφτινγκ αλλα ιππασια και ποδηλασια. Λιγο πιο μακρια, βρισκεται το ιστορικο Σουλι και οι νερομυλοι του.
Ο Αχεροντας , μηκους περιπου 50 χλμ. διασχιζει τους νομους Ιωαννινων, Θεσπρωτιας και Πρεβεζης. Οι πρωτες πηγες του προερχονται απο τα χιονια του ορους Τόμαρος του Ν.Ιωαννινων, ενω αλλες πηγες του προερχονται απο τα ορη  Σουλιου και απο τα ορη Παραμυθιας Θεσπρωτιας. Εκβαλλει στο Ιονιο πελαγος στο χωριο Αμμουδια της Πρεβεζας, οπου σχηματιζει δελτα. Η ονομασια του ποταμου προερχεται απο τη λεξη ''αχος'', που περιγραφει τη βαθια θλιψη, τη λυπη και τον θρηνο. Στην αρχαιοτητα, το ονομα του και μονο αρκουσε να εκφρασει την ιδεα του Αδη και του τρομου, καθως περιγραφοταν ως ο δρομος για τον κατω κοσμο. Στο δρομο του ο Αχερων διασταυρωνόταν με τους ποταμους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινο χωριο Μεσοποταμος, οπου βρισκεται το αρχαιο Νεκρομαντειο του Αχεροντα.
Αν και ο Αχεροντας ειναι για πολυ κοσμο μια ημερησια εκδρομη απο τα παραλια της Ηπειρου -την Παργα ή τα Συβοτα- εγω θα προτεινω να μεινετε μερικες μερες στη Γλυκη. Ιδανικη βαση για να εξερευνησετε τη γυρω περιοχη, το χωριο μπορει με την πρωτη ματια να μην ειναι το γραφικο χωριουδακι απο αυτα που θα περιμενατε να συναντησετε στα ορεινα της Ηπειρου, εχει ομως οσα χρειαζεστε για να περαστε θαυμασια μακρια απο τους παντες και τα παντα. Απο ωραιοτατα ξενοδοχεια και ενοικιαζομενα δωματια με μπαλκονακια που αγναντευουν το ποταμι, μεχρι δυο υπεροχα μπαρακια (το Nitro και το Exo) που απλωνουν τα τραπεζια τους στις οχθες του ποταμου, φωτιζουν τα νερα σε εξωπραγματικες αποχρωσεις και παιζουν ωραιες μουσικες.
ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ.
Θεορατα, ολολευκα βραχια που υψωνονται καθετα ως στον ουρανο, ή τουλαχιστον ετσι σου φαινεται, απο δω κατω που τα βλεπεις. Αιωνοβια φουντωτα πλατανια που απλωνουν τις ριζες τους στα πιο παραξενα σημεια. Νερα, πολυ παγωμενα νερα, που αναβλυζουν απο καθε σχισμη των βραχων, δημιουργωντας μικρα καταρρακτακια. Κι ενα αποκοσμο βουητο που ακουγεται πισω απο καποιες τετοιες σχισμες, καθως το νερο ερχεται με φορα να ενωθει με το ποταμι. Αν ετυχε να αναρωτηθεις, ερχομενος προς τον Αχεροντα, γιατι απ'ολα τα ποταμια της Ελλαδας διαλεξαν αυτο εδω για εισοδο  του κατω κοσμου, η απαντηση ερχεται να σε βρει απο τα πρωτα κιολας βηματα στα παγωμενα του νερα. Κι οταν λεμε ''βηματα στα παγωμενα του νερα'' κυριολεκτουμε.
Μετα απο δεκα περιπου λεπτα πεζοποριας κατω απο την σκια των πλατανιων, το μονοπατι που ξεκινα απο το παρκινγκ, δυο χλμ. εξω απο το χωριο, καταληγει στην οχθη του Αχεροντα. Απο εδω, δεν υπαρχει τροπος να συνεχισετε στεγνοι. Φορατε ειδικα αδιαβροχα παπουτσια (τα προμηθευεστε, οπως και οτιδηποτε αλλο μπορει να χρειαστειτε, απο τα μαγαζακια που εχουνε στηθει διπλα στο παρκινγκ), παιρνετε μια βαθια ανασα και ξεκινατε για τα πρωτα -σοκαριστικα- βηματα μεσα στο νερο του ποταμου, που σε αυτο το σημειο φτανει μεχρι τον αστραγαλο.
Το νερο που αναβλυζει εδω, στην πρωτη ''παραλιουλα'' του Αχεροντα, ερχεται απο την σπηλια η οποια ειναι κρυμμενη κατω απο το γιγαντιο πλατανι στα αριστερα σας. Ενας μυθος γεννηθηκε εδω: Μια φορα και εναν καιρο, λενε, στη σπηλια ζουσε ενας δρακος, ο οποιος δηλητηριαζε το νερο του ποταμου. Τον σκοτωσε καποιος που λεγοταν Αηδωνάτος. Το νερο εγινε ξανα γλυκο, το χωριο διπλα στο ποταμι ονομαστηκε Γλυκή, και ο Αηδωνατος ανακηρυχθηκε αγιος, λεγεται πια Αι Δονατος, και ειναι πολιουχος της περιοχης.
Καθως αφηνετε πισω σας τη σπηλια του δρακου, και συνεχιζετε να περπατατε μεσα στο ποταμι, θα διαπιστωσετε δυο πολυ ευχαριστες αλλαγες: Αφ'ενος η θερμοκρασια του νερου αρχιζει να γινεται πιο ανεκτη, αφ'ετερου το τοπιο γινεται οσο προχωρατε ολο και πιο φαντασμαγορικο.
Τα βραχια που υψωνονται δεξια και αριστερα του ποταμου  (οχθες στα περισσοτερα σημεια δεν υπαρχουν) οσο πανε και στενευουν, και η σκια των πλατανιων που επιμενουν να ξεφυτρωνουν απο πανω τους κρυβει τον ηλιο δημιουργωντας απιθανες αποχρωσεις στα πρασινογαλαζα, κρυσταλλινα νερα του ποταμου. Μαζι με τον (ακομα πιο παγωμενο) Βοιδοματη που κατεχει τα πρωτεια, ο Αχεροντας ειναι ενα απο τα καθαροτερα ποταμια της Ευρωπης, ακομα και στα πιο βαθεια του σημεια, διακρινεται απο την επιφανεια και το τελευταιο βοτσαλακι στον βυθο.
H διασχιση του φαραγγιου διαρκει...οσο θελετε και οσο αντεχετε, με τους πιο αποφασισμενους να ακολουθουν την διωρη περιπου διαδρομη μεσα στο νερο ως το παλιο γεφυρι του Νταλα ή την εξαωρη διαδρομη που διασχιζει ολο το φαραγγι του Αχεροντα. Αν αποφασισετε να κανετε την πρωτη διαδρομη, δεν θα δυσκολευτειτε στο ελαχιστο, με εξαιρεση ενα στενο περασμα αρκετα νωρις στη διαδρομη, στο οποιο θα χρειαστει να καλυμπησετε εναντια στο ρευμα για 5-6 μετρα, καθοτι το βαθος φτανει περιπου τα δυο μετρα, ολο το υπολοιπο ποταμι περπατιεται.
Αν και η πεζοπορια στο φαραγγι ειναι εμπειρια απο μονη της, αρκετες εταιριες διοργανωσης δραστηριοτητων στηνουν τα ξυλινα σπιτακια τους στις οχθες κοντα στο παρκινγκ και προσφερουν οικονομικοτατες επιλογες για δραση και βολτες στο ποταμι. Ιππασια, με τα αλογα να μπαινουν μεσα στο ποταμι, rafting μηδενικου βαθμου δυσκολιας, στην ουσια χαλαρη βαρκαδα, κανό για οσους θελουν λιγη εξτρα ανδρεναλινη και εναεριο διαδρομο (τροχαλια αναρτημενη σε καλωδιο, τοποθετημενο σε κλιση ωστε να ταξιδευει το ατομο με την βαρυτητα του σωματος του), ειναι μερικες απο τις επιλογες σας. Ενδεικτικα η ιππασια στοιχιζει  8 ευρω το ατομο, το δε rafting 5 ευρω το ατομο. Σημειωστε μονο οτι οι περισσοτερες δραστηριοτητες πραγματοποιουνται εκτος φαραγγιου, ακολουθουν την πορεια του ποταμου προς τα κατω, και οχι προς τα πανω, διασχιζοντας τοπιο που ειναι ομορφο μεν, οχι φαντασμαγορικο δε. Παρ'ολα αυτα υπαρχει η δυνατοτητα να διαπραγματευτειτε, για παραδειγμα, μια βολτα με τα αλογα προς το φαραγγι, ειδικα σε περιοδους που δεν εχουν ιδιαιτερη κινηση.
ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ.
Απο το χωριο θα οδηγησετε για μιση ωρα περιπου μεχρι τα πιο ορεινα χωρια του Σουλιου, που σημερα μπορει να αποπνεουν αισθηση εγκαταλειψης, καθοτι ελαχιστοι κατοικοι εχουν απομεινει εδω, εχουν ομως αρκετα ενδιαφεροντα αξιοθεατα, οπως τα εντυπωσιακα πετρινα πηγαδια, τους παλιους νερομυλους που λειτουργουν μεχρι σημερα, το επιβλητικο Καστρο της Κιάφας (θαυμασια θέα), και το Κούγκι. 
Οι λατρεις της πεζοποριας ακολουθουν το ειδυλλιακο μονοπατι που ειναι γνωστο ως ''Σκαλα της Τζαβελαινας'', και το οποιο μετα απο 4 ωρες πεζοποριας καταληγει στο Σουλι και το Καστρο της Κιαφας. Το τοπιο που διασχιζει το μονοπατι ειναι φαντασμαγορικο, η σκια απο τα πλατανια αφθονη και τα ξυλινα σπιτακια-παρατηρητηρια που θα βρειτε διασπαρτα στη διαδρομη προσφερουν πανοραμικη θέα στο φαραγγι του Αχεροντα απο πολυ ψηλα.
Περι τα 15 χλμ. απο τη Γλυκή, βρισκονται οι εκβολες του Αχεροντα, στην παραλια που λεγεται ΑΜΜΟΥΔΙΑ και ειναι ιδανικη για βουτιες το καλοκαιρι, στα ρηχα τυρκουαζ κρυσταλλινα νερα της. Απο την Αμμουδια ξεκινουν βαρκακια, τα οποια με 6 ευρω το ατομο μας ξεναγουν στο δελτα του ποταμου και στα ''Νερα της Στυγος'', οπου η Θετις βουτηξε τον Αχιλλεα για να τον κανει αθανατο. Πολυ κοντα στην Αμμουδια, στο χωριο Μεσοποταμος, βρισκεται το ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ενα απο τα σπουδαιοτερα μαντεια της Αρχαιας Ελλαδας, και ενας απο τους υποβλητικοτερους αρχαιολογικους χωρους σημερα.



ΦΑΓΗΤΟ.






''ΠΑΝΟΡΑΜΑ''
Γλυκη.

Διπλα στο ποταμι-ευγενικοι-φιλικοι-οικονομικο-καθαρο-κρεατικα-πεστροφα.




''ACHERON CLUB''
Γλυκη.

Διπλα στο ποταμι-ευγενικοι-φιλικοι-πρωινο-πιτες-κρεατικα-μαγειρευτα-μεγαλες μεριδες.




''ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ''
Στο δρομο για τις πηγες Αχεροντα.

Διπλα στο ποταμι-εξυπηρετικοι-κρεατικα-πεστροφες.




''ΕΥΡΟΙΑ''
Χοικα, 2 χλμ.απο Γλυκη.

Εξυπηρετικοι-ευγενικοι-κρεατικα-ωραια πιτσα.





ΔΙΑΜΟΝΗ.




''ΕΙΡΗΝΗ HOTEL''

Studio 40 τ.μ.  Πληρες -εξωτ.πισινα-πρωινο-μπαλκονι.

Booking.com





''ACHERON SPRINGS''

Studio 30 τ.μ. Πληρες-πρωινο-μπαλκονι.

Booking.com




''ΔΟΥΚΑΣ HOTEL''

Δωματιο 30 τ.μ. Πρωινο-μπαλκονι-μπανιο,wc-TV-κλιματισμος-ψυγειο.

Booking.com




''ΓΛΥΚΗΣ ΕΑΡ''

Studio  Πληρες-μπαλκονι.

Τηλ.: 2666041007, 6955001432
E-mail: glikisear@gmail.com
www.glikisear.gr



ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΛΥΚΗ.


1. Με Ι.Χ. απο Αθηνα. Παιρνετε την Ιονια Οδο μεχρι την Αρτα. Απο την Αρτα ακολουθειται τη επαρχιακη οδο προς Πρεβεζα. Περιπου μετα 40 χλμ. θα βρειτε τη διασταυρωση με τον επαρχιακο δρομο Πρεβεζας-Ηγουμενιτσας, στριβετε δεξια προς Ηγουμενιτσα. Στα 30 χλμ. στο χωριο Μεσοποταμος στριβετε δεξια προς Γλυκη, 15 χλμ. περιπου.

2. Με Ι.Χ. απο Θεσ/νικη. Παιρνετε την Εγνατια Οδο προς Ηγουμενιτσα. Περιπου 70 χλμ. μετα τα Ιωαννινα στον κομβο στριβετε προς Παραμυθια. Ακολουθουν τα χωρια Καριωτι-Δαφνουλα-Αγορα-Γλυκή. Παραμυθια-Γλυκη αποσταση περιπου 17 χλμ.

3. Με το ΚΤΕΛ Ν.Θεσπρωτιας.
Πρακτορειο Ηγουμενιτσας, τηλ.: 2665022309


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.

Κεντρο Υγειας Παραμυθιας: 2666022124
Αστυν.Σταθμος Γλυκης: 2666041450
Αστυν.Τμημα Παραμυθιας: 2666022222
Φαρμακειο Γλυκης: 2666042003
Δημος Παραμυθιας: 2666022000












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου